Bij de pijnzorg van DC Klinieken zijn zeker niet alleen pijnspecialisten en pijnconsulenten betrokken. Ook bijvoorbeeld psychologen spelen een belangrijke rol. Iris de Vries begeleidt als psycholoog groepen patiënten met chronische pijn. Ze vertelt enthousiast over deze stressorengroepsbehandelingen. “We horen vaak terug van patiënten dat ze zich daar gehoord en begrepen voelen. Mooi dat we dat als team kunnen bereiken!”

Een gemiddelde werkdag van Iris is lekker overzichtelijk. Dat wil zeggen, een gemiddelde werkdag bij DC Klinieken. Want de hele week runt ze een eigen psychologiepraktijk en alleen op donderdagen werkt ze bij DC Klinieken, waar ze stressorengroepen begeleidt: ’s ochtends eentje en ’s middags eentje. “Dat zijn sessies van zo’n twee uur. Patiënten met chronische pijn krijgen dan onder andere inzicht in de relatie tussen stress, onderdrukte emoties en pijn. Ze gaan op zoek naar welke stressoren hun individuele pijn beïnvloeden. Ik begeleid deze groepen als psycholoog, samen met een pijnconsulent.”

“Wat ik vooral fijn vind, is dat je de vrijheid hebt om creatief te zijn in je werk."

Unieke aanpak DC Klinieken

Nadat de ochtendgroep is nabesproken en de middag is voorbereid, gaat Iris om half twee van start met de tweede groep van de donderdag. Dat doet ze graag. “Stressorengroepen zijn namelijk ontzettend leuk om te doen. Daarbij komt dat de integrale aanpak van DC Klinieken echt uniek is. De pijnzorg van DC Klinieken gaat verder dan bijvoorbeeld medicatie geven alleen. We kijken veel breder naar pijn, zoals naar de psychosociale kanten. We onderzoeken de oorzaken van de aanhoudende pijnklachten en we leren mensen de regie te nemen over hun eigen pijnklachten.”

Teamwork

Iris is naast psycholoog ook ervaringsdeskundige. “Omdat ik ook chronische pijn en long-covid heb gehad, weet ik waar patiënten met chronische pijn mee te kampen hebben en waar ze tegenaanlopen in hun herstelproces. We horen dat ook vaak terug van patiënten, dat ze zich echt gehoord en begrepen voelen. En dat ze door de therapie weer veel meer in hun kracht staan. Mooi dat we dat als team kunnen bereiken!” Iris werkt nog maar enkele maanden bij DC Klinieken. Die bevallen haar prima. “De werksfeer bij DC Klinieken is erg goed, maar wat ik vooral fijn vind, is dat je de vrijheid hebt om creatief te zijn in je werk. Je komt niet in een soort vaste mal terecht, waarin er geen ruimte is voor eigen invulling. Er is juist ruimte voor een persoonlijke touch, voor je eigen visie die je in de praktijk kunt toepassen.”

Iris haar werkdag

9:30 uur

Mijn werkdag is lekker overzichtelijk. Ik ben psycholoog en als ZZP’er werkzaam bij DC Klinieken. Bij DC Klinieken Almere doe ik iedere donderdag in de ochtend en in de middag stressorengroepsbehandelingen. Dat zijn sessies van zo’n twee uur. Acht patiënten met chronische pijn krijgen dan inzicht in de relatie tussen stress, onderdrukte emoties en pijn. Ze gaan op zoek naar welke stressoren hun individuele pijn beïnvloeden. Het begeleiden van deze groepen doe ik samen met de pijnconsulent.

13:30 uur

Nadat de ochtendgroep is nabesproken en de middag is voorbereid, gaan we rond half twee van start met de tweede groep van de donderdag. Stressorengroepen zijn ontzettend leuk om te doen, vooral omdat deze integrale aanpak van DC Klinieken echt uniek is. We gaan veel verder dan bijvoorbeeld medicatie geven alleen. We kijken breder, zoals naar de psychosociale kanten van pijn. We onderzoeken de oorzaken van de aanhoudende pijnklachten en we leren mensen de regie te nemen over hun eigen pijnklachten. Omdat ik zelf ook chronische pijn en long-covid heb gehad, weet ik waar patiënten met chronische pijn mee te kampen hebben en waar ze tegenaanlopen in hun herstelproces. We horen dat ook vaak terug van patiënten, dat ze zich echt gehoord en begrepen voelen en dat ze door de therapie weer veel meer in hun kracht staan. Mooi dat we dat als team kunnen bereiken!”  

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures?

Stel de job alert in en blijf op de hoogte van alle nieuwe & relevante vacatures voor jou!