Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, maakte MDL arts Clemens Bolwerk heel bewust de overstap naar een baan bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC). “Ik wilde controle hebben over mijn eigen agenda.”

Clemens: “Maag-Darm-Leverarts is het mooiste vak wat er is, dat meen ik echt. Ik ben er bij toeval ingerold – ik wilde eigenlijk huisarts en later internist worden – maar ik zou niet anders meer willen. Het is heel divers werk. Je ziet patiënten van jong tot oud en zowel man als vrouw. Het onderzoeksveld is breed: van mond tot kont en ook de hele psychologie eromheen. Vooral het intensieve patiëntcontact spreekt mij aan. Door alle moderne ontwikkelingen zit het vak bovendien tegen dat van chirurg aan; de MDL arts doet namelijk steeds meer ingrepen zelf.”

“Zeven jaar geleden keek ik nog jaloers naar collega’s die werkdagen kenden met een kop en een staart. Nu heb ik dat zelf ook en dat is heerlijk.”

“Waar ik op een gegeven moment genoeg van had, was de hectiek die komt kijken bij werken in een ziekenhuis. Zeven dagen per week en 24 uur per dag sta je paraat. Ik wilde van die diensten af en in de avonden en de weekenden vrij zijn. In 2015 heb ik om die reden de overstap gemaakt naar het waarneemcircuit in combinatie met werken bij een ZBC. Sinds juli 2019 ben ik aangesloten bij DC Klinieken in Voorschoten.”

Anderhalflijnszorg

Er wordt nog weleens neergekeken op ZBC’s, dat deed ik vroeger zelf ook. Maar mijn visie is 180 graden gedraaid. ZBC’s hebben een belangrijke functie in de ‘anderhalflijnszorg’, dus tússen huisarts en ziekenhuis in. In de basis ziet mijn werk er als volgt uit: ik zie een patiënt, doe een intake, verricht een endoscopie, bespreek de voorlopige bevindingen en het voorlopige endoscopieverslag. Een week later bespreken we de uitslag van ingezet weefselonderzoek. De eenvoudige kwalen behandelen we zelf of de patiënt keert terug naar de huisarts. De serieuze gevallen verwijzen we alsnog door naar het ziekenhuis. Dat is óók aantrekkelijk voor een ziekenhuis, want een deel van het voorwerk is al gedaan.”

Goede randvoorwaarden

“Ook voor mij als arts is het prettig werken. We beschikken over een vast team met ervaren mensen. De randvoorwaarden zijn prima verzorgd. Dat moet ook wel wil je als ZBC je hoofd boven water houden. Alles is erop gericht om kwalitatief goed werk te leveren, daar wordt ook voortdurend in geïnvesteerd. Door de goede ondersteuning van assistenten en secretaresses kan ik in alle rust werken. Zeven jaar geleden keek ik nog jaloers naar collega’s die werkdagen kenden met een kop en een staart. Nu heb ik dat zelf ook en dat is heerlijk.”

“Ik zie echt alleen maar voordelen. Niet in de laatste plaats voor patiënten, de mensen om wie het gaat. De wachttijden zijn kort en we nemen de tijd om echt aandacht te schenken aan patiënten. Er heerst rust en mensen krijgen een goede kop koffie en iets te eten na een darmonderzoek. Dat alles zorgt ervoor dat mensen over het algemeen blij naar huis gaan. Natuurlijk voeren we ook slechtnieuwsgesprekken, maar patiënten weten in ieder geval snel waar ze aan toe zijn. Dat neemt veel onzekerheid weg.”

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures?

Stel de job alert in en blijf op de hoogte van alle nieuwe & relevante vacatures voor jou!